Oum El Banine Dec 2021

16.12.2021

Liksom för så många länder har Covid-19 inneburit stora påfrestningar för Marocko. Och detta gäller även för Oum El Banine. Några i personalen blev under den första delen av pandemin smittade, men överlag har de klarat sig bra smittomässigt. Marocko har under perioder av pandemin varit i lockdown, med utegångsförbud halva dygnet, stängda gränser och många verksamheter har tvingats hålla stängt. 

Oum El Banines daghem har emellertid hållet öppet i princip hela tiden. Oum El Banines kvinnohem har varit stängt under en längre period, dels pga ev smittorisk då många gravida och nyförlösta kvinnor bor tillsammans där, dels på grund av stora problem med avloppen i huset där kvinnohemmet finns. Kvinnohemmet ligger i källarplan i ett större huskomplex. I badrummet har det under det senaste året varit mycket problem med avloppet i badrummet. Detta problem är dessvärre mer omfattande än att Oum El Banine själva kan ta dit en rörmokare för att lösa det enkelt. 

Tankar har funnits på att försöka sälja lägenheten, och flytta kvinnohemmet: antingen att hyra eller köpa en annan lägenhet som kan motsvara behoven, eller kanske att bygga något på innergården till deras nya daghem (japp, det är nytt! Återkommer till detta här nedan). 

Under pandemin har Oum El Banine fortsatt att ta emot hjälpsökande gravida kvinnor, men istället för att slussa dem till kvinnohemmet har de fått hjälp att skaffa ett eget boende. Detta låter kanske flott, men det är det inte precis. Ofta handlar det om att hyra ett litet rum, ofta utan uppvärmning, och med delad toalett i trapphuset. Detta är naturligtvis inte optimalt, men det är den typ av bostäder det går att få tag på. I en del fall har Oum El Banine kunnat hyra plats för gravida kvinnor hemma hos mödrar som redan har fött sina barn och har dem på Oum El Banines daghem. Så moder och barn får en inneboende i sitt rum i form av en gravid kvinna, och Oum El Banine har då stått för en del av boendekostnaden. 

Trots problemen i lägenheten har Oum El Banine öppnat upp det igen då det kommit hjälpsökande kvinnor som på olika sätt mått dåligt och som man gjort bedömningen att de är i behov i mer omfattande stöd än att vara ensam i ett hyrt rum och bara kunna få besök av Oum El Banines socialassistent ibland. Så kvinnohemmet är öppet igen och har personal både dag- och nattetid. 

Så till daghemmet! Under 2020 kunde flyttlassen äntligen gå till den nya lokal som Mahjouba kämpat för i många år. Till slut accepterade kommunen att erbjuda Oum El Banine en rymligare och på många sätt bättre lokal än den gamla. Så det gamla huset där många av er varit för att besöka Oum El Banine är nu ett minne blott. Det sägs till och med att den gamla byggnaden nu är riven. Sannolikt ska det byggas något lite modernare på den platsen nu. 

Daghem, mottagning för hjälpsökande kvinnor och kontor ligger nu i en relativt nybyggd fastighet i stadsdelen Essalam. Det är ca sju-åtta minuter i bil från det gamla stället. Och en väldigt stor fördel är att kvinnohemmet nu är på gångavstånd. Det ligger bara några minuters promenad från daghemmet. Detta underlättar väldigt mycket rent logistiskt och knyter samman de olika delarna av verksamheten på ett fint sätt. 

En annan stor fördel är att de nya lokalerna är rymliga och innehåller flera rum. Barnen är liksom förr uppdelade på olika avdelningar utifrån ålder. Men det är numera uppdelat bättre så att sov-/vilorum är för sig, och lekrum för sig. Bebisavdelningen har numera ett eget litet pentry, som gör arbetet för personalen där smidigare. Det finns dessutom ett modernt kök med en modern tvättmaskin, som också underlättat mycket logistiskt för personalen. 

Det kanske bästa av allt med det nya daghemmet är innergården. Byggnaden är formad som en hästsko och det finns en ganska stor gård i mitten. Runt huset finns ett högt plank, och det är en stor port som bara öppnas när Oum El Banines bil ska köras in. Alltså: barnen kan äntligen vistas utomhus! 

Det finns lite fast lekutrustning, såsom en gungställning och lite annat att klättra på/leka med. Och dessutom är det väldigt smidigt för personalen att bära ut barnens stolar och bord för att t ex servera lunch och mellis utomhus. En annan nyhet är att Oum El Banine nu har möjlighet att ha barnen längre än till tre års ålder. De har nu ett rum där några studenter från universitetet praktiserar, och har en slags förskola/förkskoleklass eller vad man ska säga, för barnen när de är mellan 3 och 6 år. 

 Så det finns mycket som fungerar bra. Men bristen på resurser är alltid överhängande. Det finns tyvärr inte pengar till de basala månatliga utgifterna. Under vinterhalvåret brukar det ju även komma väldigt många europeiska besökare som lämnar barnkläder, matvaror, blöjor, hygienartiklar, mjölkpulver och ibland även pengar. På grund av pandemin har det varit väldigt begränsat med gäster hos Oum El Banine under förra vintern, eftersom bara en bråkdel av det vanliga antalet turister kunde resa till Agadir under förra året. Även denna vinter ser mörk ut då viljan att begränsa spridning av omikron återigen har stängt Marockos gränser. Dessa gåvor som gäster kommit med har varit högt uppskattade och välbehövliga, och de har utgjort en viktig del av försörjningen. Behoven av dessa saker är såklart lika stora detta år, även om det inte kommer en enda besökare. Men i den digitala tidsålder vi lever i är det ju möjligt att stötta även på distans. 

Om du vill och har möjlighet att skicka en slant till förnödenheter hos Oum El Banine tar jag tacksamt emot swish på telefonnummer 0727232820 som jag sedan vidarebefordrar till Oum El Banines marockanska konto. 

En nyhet är även att det nu finns möjlighet att donera direkt på vår nya hemsida. Det går att skicka valfritt belopp till Oum El Banine och betala via kort. Om ni t ex har vänner i andra länder som vill stödja Oum El Banine kan detta vara ett smidigt alternativ. Gåvoinformation finns där på engelska. https://www.oumelbanine.com/donera/

Tacksam för ditt engagemang i Oum El Banine.

Jennie Silis

(Kontaktperson i Sverige och frivillig för Oum El Banine sedan 2007)