Oum El Banine, undantagstillstånd och covid-19

29.03.2020

En rapport från Oum El Banine och Marocko i denna underliga tid vi lever i nu:

I Marocko infördes tidigt undantagstillstånd och omfattande restriktioner för att försöka förhindra smittspridning av covid-19. Detta är något som påverkar hela samhället. Skolor, universitet, caféer, restauranger, moskéer, hamam, gym, biografer, marknader mm håller stängt. All färjetrafik är inställd, alla internationella flyg har stoppats och så även de flesta inrikesflighter. Tåg och långfärdsbussar är också inställda.*Det är förbjudet att sprida falsk information om viruset, ett antal personer har redan gripits efter att en lag om detta förbud klubbats igenom för en dryg vecka sedan. Det är bara de som arbetar inom samhällsviktiga områden som får gå till sitt arbete, och det är nu endast tillåtet att gå utomhus för det mest nödvändiga, såsom att handla mat och besöka apotek. För detta krävs att en bär med sig ett dokument. Polis och militär övervakar att reglerna följs, det är väggspärrar till och med inne i städer nu. Marocko har idag (30/3) ca 550 bekräftade fall av covid-19, men en stor rädsla finns vad som händer ifall det blir en hastigare spridning av viruset.

*Staten har vidtagit åtgärder för att lindra effekterna av läget, och precis som i Sverige, bidrar t ex företag som har möjlighet genom att skänka mat, ansiktsmasker och annan skyddsutrustning. Staten har även reglerat literpriset för desinfektionsmedel/handsprit. UNICEF har tillsammans med universitetet Mohammed V skapat en service i whatsapp som erbjuder psykologiskt stöd och vägledning när det gäller covid-19.

*

Med anledning av det rådande läget tvingades Oum El Banine den 17 mars att stänga sitt daghem och mottagning för hjälpsökande kvinnor tills vidare.

*

Inför stängningen av daghemmet vidtog Oum El Banine två åtgärder: samtliga i personalen och samtliga mödrar deltog i ett möte där Oum El Banines styrelse informerade om covid-19, för att de alla skulle få korrekt information om viruset. Flera av mödrarna som har sina barn hos Oum El Banine är analfabeter, och Oum El Banine har därför en extra viktig funktion i att förmedla samhällsinformation. Den andra åtgärden som vidtogs innebar att lagret av matvaror och hygienartiklar tömdes samt fördelades lika mellan samtliga mödrar.

Så innan mödrarna gick hem med sina barn dagen före stängning hade de alla fått med sig förnödenheter för att kunna klara sig lite bättre under den kommande tiden. I nuläget kan alltså mödrarna inte arbeta utan måste hålla sig hemma tillsammans med sina barn. Då de redan befinner sig i en utsatt situation som ensamstående (de flesta helt utan socialt nätverk utöver Oum El Banine) har de inga möjligheter till "prepping" eller sparande i förväg. Samtliga mödrar har naturligtvis en hyra att betala varje månad, och då deras löner är låga utgör hyran den större delen av deras månadslön. Men utan möjlighet till att arbeta får de ingen lön, och hamnar därför i en ännu mer utsatt situation. (A-kassa, Försäkringskassa eller Socialtjänst finns helt enkelt inte.) Som alltid i kriser och katastrofer drabbas de redan utsatta, de som inte har några marginaler, extra hårt.

En del av Oum El Banine håller emellertid öppet: det skyddade boendet för höggravida och nyförlösta. Dessa kvinnor hade ju inte haft någon annanstans att ta vägen överhuvudtaget och är i behov av stort stöd och medicinsk hjälp. Oum El Banine har löst det såtillvida att organisationens socialassistent helt enkelt har flyttat in på kvinnohemmet, dvs boendet för de gravida/nyförlösta. Socialassistenten är alltså där 24/7 tillsammans med kvinnorna. En av kvinnorna var de tvungna att ta till sjukhuset i torsdags för förlossning. Hon och hennes bebis är nu tillbaka på kvinnohemmet. En annan kvinna är höggravid och beräknas föda vilken dag som helst.

Bebisen som föddes för några dagar sedan är nu på kvinnohemmet tillsammans med sin mamma. På bilden är hon ett dygn gammal.
Bebisen som föddes för några dagar sedan är nu på kvinnohemmet tillsammans med sin mamma. På bilden är hon ett dygn gammal.

*

I detta läge, när så många människor runtom i världen står inför en svår situation, förstår jag att det en främst tänker på är att ens närmaste ska kunna hålla sig friska och säkra. Det är fullt förståeligt om huvudet är fullt redan. Jag vill dock ändå vädja till dig som känner att du har möjlighet att skänka en slant till Oum El Banine. På kvinnohemmet. som alltså inte kan stänga, finns behov av att ha ordentligt med hygienartiklar, skyddshandskar mm för att kunna så långt det går att minimera risken för att gravida, mödrar och barn ska bli sjuka.

*

Oum El Banine har också behov av en förstärkt kassa med tanke på att det snart riskerar att vara ett stort antal av deras mödrar som, av ovanstående skäl, inte har råd att betala sin hyra. Trots att samhället har stängt ner finns naturligtvis lika stort behov av tak över huvudet, hygienartiklar och blöjor till barnen, mjölkpulver för den som inte kan amma, och naturligtvis mat till både mor och barn. Livet fortgår ju varje dag, och i vår digitala tid så har vi möjlighet att hjälpa till, fast vi håller oss hemma, och flygplan och transporter står kvar på marken.

*

En månadshyra för en kvinna som hyr ett litet rum tillsammans med sitt barn kan vara omkring 300-400 dirham (ungefär lika mycket i svenska kronor). Bröd till mor och barn för en dag kostar några dirham. Ett paket blöjor kostar runt 50 dirham. Har du möjlighet att bidra med något? Swisha i så fall hemskt gärna till 0727232820 (mottagare: Jennie Silis), så ser jag till att förmedla gåvorna till Oum El Banine.

*

Tack för er medmänsklighet

Jennie Silis¸

Oum El Banines kontaktperson i Sverige sedan 2007