Det kom ett mail från norra Marocko

26.10.2016

Mailet var från en spansk kvinna. Hon hade träffat Malak i Chefchaouen. Malak är 22 år, hon kommer från en liten bergsby och hon är gravid. Hennes bebis föds antagligen i början av december. Hon bor tillfälligt hos en vän men kan inte stanna där. Kontakten med familjen är bruten pga. graviditeten. Malak och den spanska kvinnan kommunicerar genom Google translate. De hittade Oum El Banines hemsida igår och mailade för att få råd. Efter några mail och samtal sitter de nu på bussen mot Tanger, på väg till en organisation liknande Oum El Banine, där Malak kan föda sitt barn i säkerhet.

Det kommer en del sådana mail. Någon som träffat en kvinna som behöver hjälp, kanske som sett en kvinna leva på gatan tillsammans med sina barn. Någon som frågar åt en kompis eller en ung, gravid kvinna som själv hittat hemsidan när hon desperat sökt efter en lösning på sin situation. Hemsidan är alltså inte enbart för givare, utan även för hjälpsökande. Målet är att även publicera en version på arabiska. Det har inte fungerat i publiceringsverktyget förut, men det är dags för ett nytt försök.

Ibland kommer förfrågningar via Facebooksidan också. Någon som är gravid, någon som lever i en våldsam relation. Det senaste meddelandet var från en kvinna som lever med en man utanför Agadir. Mannen vägrar erkänna faderskap för deras gemensamma dotter. Dottern som är i treårsåldern är därför fortfarande oregistrerad och kvinnan vände sig till Oum El Banine för att få juridisk rådgivning. Vägarna till att hitta Oum El Banine kan vara olika, men alla som kontaktar organisationen kommer att få hjälp på det sätt som är bäst för dem. Ingen lämnas ensam i utsatthet.

Nu är det tio år sedan mitt allra första besök i Marocko, och första gången jag hörde talas om Oum El Banine. Utöver de många hundra kilo(!) bebiskläder och andra förnödenheter som många av er har varit med och skänkt och hjälpt mig att bära/släpa ner till Agadir är det också många som har gett ekonomiska bidrag. Sedan insamlingen till Oum El Banine startade i maj 2007 är den nu uppe i över 350 000 kronor! Insamlingen till Ahddane (Oum El Banines lillasysterorganisation som grundades 2012 i Dcheira utanför Agadir) är uppe i 80 000 kr.

Totalt har ni hjälpt mig samla in 433 500 kr! Dessa pengar har r ä d d a t  l i v e t på otaliga kvinnor och deras barn och gett dem möjlighet till en värdigare framtid.

Mitt varma tack till alla som har engagerat sig under dessa tio första år!
/Jennie Silis, Oum El Banines kontaktperson i Sverige